Woontrend Japandi: Scandi x Japan

Hier worden wij nu enthousiast van! Met deze woontrend wordt de Scandinavische woonstijl gecombineerd met invloeden uit Japan. Wat betekent dat dan? Lees snel verder... dan laten we je zien hoe uniek deze trend is en hoe jij deze kunt toepassen in je eigen interieur!

Wat is Japandi?

De naam verklapt het misschien al deels wat Japandi inhoudt. Japandi is een combinatie van Japanse esthetiek en een Scandinavische woonstijl. Waarom gaan juist deze twee stijlen zo goed samen vraag je je misschien af? Beide stijlen overlappen grotendeels doordat ze minimalisme als uitgangspunt nemen. Ook zien we respect voor de natuur en materialen in zowel Japan als Scandinavië duidelijk terugkomen in deze stijl. Natuurlijk zijn er nog aanvullende kenmerken die deze stijl zo eigen maken, deze omschrijven we verderop.

Puur minimalisme te kil? Japandi is iets voor jóu!

Als je op Pinterest zoekt naar een minimalistische woonstijl zul je misschien hetzelfde denken als ik: “Dit is wel érg kil…” En precies voor mensen zoals mij (of ons) is Japandi een uitkomst! Je krijgt de rust van het minimalisme en de warmte van de natuurlijke materialen uit Japan. Bekijk voor meer inspiratie ons Japandi Pinterest-bord, deze staat op ons account Hizzy Home!

De ingrediënten van Japandi: zo pas je het toe in je eigen interieur

We hebben tot nu toe minimalisme en warmte benoemd als kenmerken, maar Japandi bestaat uit zoveel meer dan dat. Hieronder een handig lijstje met ingrediënten voor Japandi, waarmee je zelf aan de slag kunt!

 1. Het kleurenpallet

  Kies voor neutrale warme kleuren. Denk hierbij aan witte, beige en bruine tinten. Als je van kleur houd mag je deze in de vorm van accenten aanbrengen, maar let er goed op dat je hiermee niet het minimalistische karakter doorbreekt. Less = More.

 2. Materialen

  Wabi Sabi is een traditionele Japanse esthetiek waarbij het vinden van liefde in het imperfecte en handgemaakte centraal staat. Kies daarom voor hoge kwaliteit meubelen van natuurlijke materialen. Vooral het gebruik van hout is hierbij aan te raden. Dit is niet alleen mogelijk bij meubelen maar ook bijvoorbeeld op de muur met gebruik van wandpanelen.

 3. Planten

  Een Japandi interieur kan niet zonder planten! Een van de principes van deze stijl is namelijk om buiten naar binnen te halen. Dit krijg je natuurlijk makkelijk voor elkaar met onze groene vrienden! Deze zorgen er ook voor dat je het steriele en kille aspect van minimalisme doorbreekt. Ook hier is het belangrijk om eerder voor kwaliteit dan kwantiteit te kiezen. Kies daarom voor grote duurzame planten waar je nog lang plezier van hebt.

 4. Alleen belangrijke zaken zichtbaar
  Heb je nog spullen staan waar je jaren niet naar om hebt gekeken? Je bent niet de enige! Deze zaken passen echter niet in een Japandi interieur. Zorg ervoor dat er alleen nog zaken zichtbaar zijn die iets toevoegen aan je dagelijks leven of die belangrijk voor je zijn. Het zal je waarschijnlijk verbazen hoeveel spullen je hebt staan die je niet nodig hebt!